Samos
Wij kozen Samos uit tientallen andere eilanden die we al zeilend bezochten. Het is zeker één van de mooiste, meest afwisselende en gastvrije Griekse eilanden.
De beplanting is zeer gevarieerd. Vooral in april en mei lijkt het eiland een bloementuil. Er zijn uitgestrekte zilvergroene olijfgaarden, wijngaarden , loof- en dennenbossen.
De Samos muskaatdruif brengt sedert de oudheid geroemde muskaatwijn voort. Vroeger was er alleen de goudgele zoete wijn, nu produceert men ook uitstekende droge wijnen.
De grillige kustlijn van Samos heeft vele baaien en stranden.
Er is een ruime keuze aan restaurants waar je voor weinig geld heel lekker kan eten.
Strand- en waterliefhebbers, wandelaars, natuurliefhebbers en liefhebbers van lekker eten en drinken, komen hier zeker aan hun trekken.
Door het ontbreken van mega hotels is er geen massatoerisme. Overvolle stranden en nokvolle disco's kan je hier niet vinden. Wel zijn er hotels in alle categorieën. Van simpel pensionnetje tot 5 sterrenhotel. Wil je iets meer drukte ga je naar Samos stad of Pythagorion. Rust en stilte hoef je nooit ver te zoeken.
Veel toeristen komen jaarlijks, sommige zelfs meerdere keren per jaar. Samos is een heerlijke plaats om écht vakantie te houden.
Ireon
Ireon, een badplaats waar een gezellige Griekse sfeer heerst, het ligt in een grote ondiepe baai in het zuidoosten van het eiland. De grote ondiepe baai van Ireon is beschut voor, de in de zomer waaiende noordwestenwind, waardoor het strandwater rustig en ideaal zwemwater is.
Het strand is onderbroken door een kade met gezellige restaurantjes met zeezicht. Het strekt zich aan de ene kant 6 kilometer ver uit tot in Pythagorion. De andere kant gaat het strand na 400 meter, achter een vissers haventje, over in een rotskust met verschillende kleine baaitjes, waaronder Papas beach, uitgebaat door een orthodoxe priester en Aspro Kavos met zijn witte rotsen.
Uit het heiligdom van Ireon, vertrok een heilige weg naar Pythagorion. De eerste tempels hier dateren uit de 8ste eeuw voor Christus. Polykrates bouwde in de vijfde eeuw vc. er een tempel van 25 meter hoog en 108 meter lang, de op twee na grootste tempel die in het Griekse rijk ooit gebouwd is. Het enige wat van die tempel nog rest is één zuil. Vanaf de ingang van de tempel loopt sedert 2008 een nieuwe verharde weg, langs het strand naar Pythagorion.
In Ireon is er een ruime keuze aan restaurantjes, hotels en pensions. Een van de mooiste plaatsen om vakantie te houden.
Mili
Op 7 kilometer van de luchthaven en iets minder dan 3 kilometer landinwaarts van de toeristische badplaats Ireon, ligt Mili.
Het is een klein dorp met één van de mooiste pleintjes van het eiland. Op het door moerbeibomen overschaduwde dorpsplein, staan de terassen van 2 tavernes en een cafénion. In het dorp zijn verder een supermarkt, een bakker en een pottenbakker.
De straatjes in het dorp zijn smal en verkeersvrij.
Ireon en het strand bereik je door de Imvrasos rivier 3 kilometer stroomafwaarts te volgen.
Oostelijk ligt het pottenbakkersdorp Koumaradei en in het westen Pagondas.
Mili ligt aan de rand van een vruchtbare vlakte met boomgaarden van sinaasappelen en olijven. Als je de oogst van de zeer smakelijke zoete sinaasappelen gemist hebt, dan vang je waarschijnlijk de weelderige geur van hun bloesems onderweg naar Mili op.
Nadat Samos in de vijftiende eeuw haast volledig verlaten werd na een grote aardbeving en door de vele invallen van piraten, bouwden de Samioten hier het eerste dorp. De naam Mili komt van de vele watermolens die hier stonden op de rijkelijk van water voorziene Imvrasos rivier. Hera ontmoette Zeus aan de oever van dit riviertje.
Op 16 mei wordt St-Makarios gevierd op het dorpsplein, op 20 juli de Profeet Illias met een dansfeest op de speelplaats van de oude school en op diezelfde dag ook een feest bij het Iliaskerkje richting Pagondas.
Mili is een ideaal begin en of eindpunt van verschillende mooie korte of langere wandelingen, scooter of autotochtjes in alle mogelijke richtingen.
Pythagorion
In de meest welvarende tijd van Samos was Pythagorion de hoofdstad. Het stadje heette toen Tigani, wat braadpan betekent, naar de vorm van de haven. Het kreeg een halve eeuw geleden de naam van een van de grootste geniën.
De haven met brede promenade goed voorzien van de nodige terrassen is een van de voornaamst trekpleisters. In de negentiende eeuw zijn de huidige havenmuren van de stad herbouwd op de overblijfselen van de oude muren. Buiten de ferry's naar de Doddekanese eilanden en Turkije, plaatselijke vissersbootjes en omgebouwde vissersboten voor korte tripjes, bezoeken vele jachten de haven.
Ondanks dat het stadje de meest toeristische plaats van het eiland is bleef het heel gezellig. Er zijn enkele kleine strandjes links en rechts van de haven en een groot strand even buiten het dorp, wat 6 kilometer ver doorloopt tot in Ireon.
De luchthaven is op slechts 3 kilometer van het centrum.
De stad was een versterkte vestiging waarvan de muren en restanten van grote bouwwerken, die Polykrates liet bouwen, nog te zien zijn.
Er is een archeologisch museum en op wandelafstand zijn er dicht bij elkaar, een antiek theater, klooster met grotkapelletje(Ag.Spilliani), de Efpalinos tunnel, ruines van kerken en romeinse baden.
De Eupalinion Orgyma(600v.c.) is een van de meest indrukwekkende bouwwerken uit de geschiedenis van Samos. Het is een tunnel met een doormeter van 1,8 m. en 1036 m. lang, die een eeuw 400 kubieke meter water per dag aanvoerde, van de Agiades bron naar Pythagorion.
De bouwer ervan, Efpalinos, liet om tijd te winnen, langs beide kanten van de berg naar elkaar graven. Ondanks enkele bochten, paste en rekende hij zo juist dat de twee openingen midden in de tunnel slechts een klein beetje afweken. De bouw ervan duurde 5 jaar.
De bron levert nog steeds water voor de stad maar de tunnel die te bezichtigen is, wordt niet meer gebruikt als waterleiding.
Er zijn ook enkele historische sites op uit de Romeinse tijd. Vanuit Pythagorion vertrekt Patrick met ons zeiljacht voor dag of meerdaagse zeiltrips.
Op 23 juni is er het Sint Jansvuur op de platia met Griekse dansen en grill.
Op 6 augustus wordt het verslaan van een Turkse vloot herdacht met dans en groot vuurwerk in de haven.
Klooster Timiou Stavrou
(gelegen tussen Chora en Mavratsei en Koumaradei)
Het klooster van "het heilige kruis", dat werd gebouwd in 1592 en in 1838 tot de huidige vorm vergroot, is zeker een bezoek waard.
Het is een van de mooiste kloosters is van het eiland, met een grote uit hout gesneden iconostatie en bisschopstroon.
Men zegt dat wie van de bron drinkt zeker nog een keer terug naar hier komt.
Het jaarlijkse kloosterfeest is op 14 september.
Langs de hoofdweg die door Koumaradei loopt zijn enkele pottenbakkers en handwerkwinkeltjes een halte waard voor souvenirjagers.
Hier worden onder andere de "dikia koupa" gemaakt. Een drinkbeker die je kan vullen tot aan een merkstreep, vul je de beker hoger dan deze lijn, loopt de volledige inhoud uit de beker…
Onderaan het dorp net onder het kerkje en het kerkhof heeft Roger Gielens, een Belgische schilder zijn atelier.
Een van de mooiste panorama's van het eiland vind je een drietal kilometer voorbij Pirgos net na Koutsi. Van hier zie je naargelang de helderheid de eilanden Arki, Patmos, Fourni, Ikaria, de baai van Marathokambos en de indrukwekkende Kerkis berg.
Wie geen angst heeft van haarspeldbochten kan afdalen naar de baai met …
Pefkos en Balos
Je kan er Pefkos bezoeken, een mooi strandje met een taverne "Bella Vista", zijn naam meer dan waardig. Je zit er op boven elkaar gebouwde terrassen met een mooi uitzicht over de baai. Zaterdagavond en zondagmiddag is er live muziek.
Naast Pefkos heb je Ballos, met een lang strand bestaande uit miljoenen bolvormige stenen waarmee de zee constant muziek maakt.
Platanos
Alleen al voor het uitzicht onderweg en boven in Platanos zelf, zou je via deze slingerende weg tussen de wijngaarden, naar de overkant van het eiland rijden. Maar boven wacht je het gezellige dorpje met zijn oude en nieuwe wasplaats en drie tavernes onder de dikke platanen.
Spatarei
Eén van de oudste dorpjes van het eiland. Het was altijd een van de armste dorpjes, met eigenzinnige mensen die naast hard werken ook veel van feesten hielden. Zoals in vele bergdorpjes wonen hier nog maar een paar grijze Grieken en is het dorp erg in verval. De bewoners houden nog steeds van feesten en hebben haast altijd een goed humeur. Het zou ook aan de paddestoelen liggen die ze eten. Je zou hun carnaval eens moeten kunnen meemaken. De bewoners zijn er trots op dat je hun dorpje bezoekt.
Vanop de weg tussen Spatarei en Pagondas is er een prachtig uitzicht, over de zee en het eilandje Samiopoula.
Megalo en Micro Seitani
Voor wandelaars zijn er prachtige wandelingen eentje hiervan komt langs deze twee baaien.
Karlovassi
De tweede grootste stad en haven van Samos is Karlovassi. De stad is verdeeld in vijf delen :oud, nieuw, midden, de baai en de haven. Voor de oorlog was het de commerciële en industriële hoofdstad van het eiland met belangrijke lederindustrie. Je vindt uit deze periode nog veel grote villa's in verval. Hoog boven de stad staat op een groene heuvel de kerk van de Heilige Drievuldigheid.
Vier kilometer verder westwaarts ligt een van de mooiste stranden van het eiland …
Potami
Nog iets verder westwaarts ligt rechts een ruïne van een kasteel en een pad naar het kerkje van de Metamorfosis. Loop je nog verder langs het pad kan je langs de rivier tot bijna aan de laatste waterval wandelen. De wandeling is prachtig. Om de waterval te zien moet je waar je niet verder meer kan, even om het hoekje zwemmen, tussen de muren van een kleine canyon. Je kan langs het watervalletje naar boven klauteren en door het riviertje wandelen tot de volgende watervallen, de twee eerste watervallen zijn het moeilijkst te beklimmen dan volgen een zestal gemakkelijkere.
Verder westwaarts langs de kust leidt een onverhard pad naar de baaien Mikro- en Megalo Seitani, waar monniksrobben leven.
Kokkari
Samos' mooiste badplaats gelegen aan een lang strand, onderbroken door het dorpje met kleine nauwe straatjes en vele tavernes. Kokkari ligt aan de voet van de groene Ambelos berg, die begroeid is met pijnbomen en wijngaarden. Op wandelafstand zijn enkele andere kleine strandjes te bereiken waaronder het naturistenstrand Tsamadou. Er waait aan deze kant van het eiland een frisse noordenwind die op hete dagen voor welkome afkoeling zorgt en het een paradijs maakt voor gevorderde windsurfers. Het nadeel hiervan is dat de wind op de minder warme dagen voor te veel afkoeling zorgt en de zee dikwijls te ruw maakt om te zwemmen.
Haast aan het eind van het dorp, richting Karlovassi nog voor Kokkari Beach hotel, vind je de allerleukste taverne-uitbater van het eiland, Tassos van taverne "Hello, Hello". Je eet er de heerlijkste ovengerechten aan de laagste prijzen.
Samos stad, Vathy
De hoofdstad van het eiland. Samos stad is een echte woon- en werkstad met een promenade langs de baai en enkele parallel lopende winkelstraatjes. Er zijn ook, het wijnmuseum, het archeologische museum, waar de vondsten uit Ireon bewaard worden. Het oude hoger gelegen gedeelte Vathi is een doolhof van steegjes met mooie oude huisjes. Aan de noordzijde zijn enkele mooie baaien en hotels.
Vathi betekent diep wat slaat op de diepe baai waaraan de stad ligt.
Half augustus is er een meerdaags wijnfestival, met gratis live optredens.
Zoodochou Pigi klooster en Mourtiabaai
Van op de parking van het nonnen klooster Zoodochou Pigi, op de noordoostelijke kaap van het eiland heb je een van de mooiste uitzichtpunten van het eiland.
De plaatsen die ik niet beschreef, zijn niet minder aantrekkelijk. Er zijn nog de zandstranden, Psili ammos, verscheidene kloosters, vele mooie dorpjes, de nachtegalenvallei en veel meer.
Meer info over vakantie op Samos: www.griekenland.net
info@go2samos.be